Journalist & Publicist
Meijer Horizontaal

Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan

Ischa MeijerHet leven van Ischa Meijer ging niet onopgemerkt voorbij. In zijn werk, waarin hij streed tegen hypocrisie en onwaarachtigheid, rekende hij genadeloos af met het verstikkende joodse milieu waaruit hij voortkwam. De eerlijkheid waarmee hij zijn omgeving beschreef werd door velen als schokkend ervaren, maar zorgde ervoor dat de naoorlogse generatie een stem kreeg. Tegenover de geheimtaal die er thuis gesproken werd, zette hij zijn eigen vocabulaire waarmee hij ‘de hele wereld te lijf ging om te demaskeren’. Zijn uitgangspunt: iedereen heeft iets te verbergen.

Ronit Palache toont aan de hand van Meijers werk hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit: als nietsontziend interviewer die anderen liet zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden, als dichter, schrijver, verslaggever en als columnist, via zijn alter ego De Dikke Man. Een groot deel van deze teksten werd niet eerder in boekvorm gepubliceerd.

Ischa Meijer (1943-1995) liet een indrukwekkend journalistiek en literair oeuvre na. Hij schreef het onthutsende Brief aan mijn moeder, het shockerende Hoeren, en gaf de verzamelde interviews en Dikke Mannen uit in diverse bundels. Hij wordt gezien als één van de beste interviewers die Nederland gekend heeft, maar was bovenal, zoals uit dit boek blijkt, een chroniqueur van zijn tijd.

Samengesteld en ingeleid door Ronit Palache – 2020 — 540 pagina’s — Arbeiderspers, privé-domein ISBN 9789029540254

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *