Journalist & Publicist
Image001

Over Ronit Palache

Ronit Palache (1984) studeerde journalistiek en werkte drie jaar als journalist bij Weekblad Elsevier. Ze deed redactie voor het radioprogramma Šimek ’s Nachts en werkte tien jaar in de literaire wereld. Samen met Volkskrantjournaliste Corine Koole had ze acht jaar: Onbekend Bemind waarin interviews met onbekende Nederlanders centraal stonden. 

Tot de Coronapandemie uitbrak had ze een talkshow in de Academische Club van de Universiteit van Amsterdam, waar ze wetenschappers interviewde. 

Ronit schrijft op freelancebasis voor verschillende kranten en (week)bladen, interviewt in meerdere talen regelmatig schrijvers en andere publieke figuren, geeft regelmatig lezingen en treedt regelmatig op bij talkshows en in het nieuwsforum van Langs de Lijn en Omstreken (NPO Radio 1). Ze werkte, tot de show ermee stopte, voor televisieprogramma Pauw en tot juni 2024 voor opvolger Op1. Bij de programma’s De Vooravond en later Khalid en Sophie schoof ze vanaf 2021 regelmatig aan als ‘stamgast’. 

Ronit publiceerde in 2016 het boek Ontroerende Onzin, de joodse identiteit in het Nederland van nu, de bloemlezingen Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, met werk van journalist Ischa Meijer in de prestigieuze Privé-domeinreeks van de Arbeiderspers (2020), Bange mensen stellen geen vragen (Arbeiderspers 2020) met werk van Renate Rubinstein en in 2022 Elk boek is een gevaar van Andreas Burnier (Arbeiderspers). In 2023 bezorgde ze voor het eerst na 1945 opnieuw de oorlogsmemoires van overlever Rosa de Winter-Levy bij uitgeverij Alfabet – In Birkenau.

In de Coronazomer van 2020 maakte Ronit samen met correspondenten Olaf Koens en Stefan de Vries de podcast Het Leesvirus waarin hun liefde voor literatuur en boeken centraal stond. In maart 2021 maakten Corine Koole en Ronit samen een podcast over taboes die verscheen bij Dag en Nacht Media. Schrijfster Lale Gül en Ronit maakten bij VBK Media de podcast Van God los waarin zij het gesprek met elkaar en anderen aangingen over de processen die ten grondslag liggen aan het verlaten van een religie of religieuze gemeenschap.  

Sinds januari 2023 is Ronit vaste columnist van het NIW. 

Naast haar televisie- en schrijfopdrachten werkt Ronit aan een proefschrift over geloofsverlating in Nederland onder Christenen, Moslims en Joden. Ze is verbonden aan de Amsterdam School for Heritage Memory and Material Culture van de Universiteit van Amsterdam.

Foto: © Keke Keukelaar