Journalist & Publicist
Ronit Palache

Over Ronit Palache

Ronit Palache (1984) studeerde journalistiek en werkte drie jaar als journalist bij Weekblad Elsevier. Ze deed redactie voor het radioprogramma Šimek ’s Nachts en werkte tien jaar in de literaire wereld bij Uitgeverij Prometheus waar ze leiding gaf aan de publiciteitsafdeling, redacteur was en Foreign Rights Manager. Samen met Volkskrantjournaliste Corine Koole had ze vijf jaar lang een talkshow in de Rode Hoed: Onbekend Bemind waarin interviews met onbekende Nederlanders centraal stonden. Sinds 2020 is deze interviewavond verhuisd naar Boom Chicago op de Rozengracht in Amsterdam. In 2015 organiseerde ze een internationaal symposium in de Rode Hoed met als doel Spinoza symbolisch (postuum) in ere te herstellen en zijn ban ongedaan te maken.

Tot de Coronapandemie uitbrak had ze een talkshow in de Academische Club van de Universiteit van Amsterdam, waar ze wetenschappers interviewde. Palache schrijft op freelance basis voor verschillende kranten en (week)bladen, interviewt in meerdere talen regelmatig schrijvers en andere publieke figuren en geeft regelmatig lezingen. Ze werkte, tot de show ermee stopte, voor televisieprogramma Pauw en nu voor opvolger Op1. Bij het programma De Vooravond zal ze vanaf 2021 regelmatig aanschuiven als ‘stamgast’. Palache publiceerde drie boeken, waarvan twee bloemlezingen: Ontroerende Onzin, de joodse identiteit in het Nederland van nu (2016, Uitgeverij Prometheus), Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, een bloemlezing van het werk van journalist Ischa Meijer in de prestigieuze Privé-domeinreeks van de Arbeiderspers (2020) en Bange mensen stellen geen vragen (Arbeiderspers 2020). Laatstgenoemde boek verscheen in diezelfde reeks en betreft het werk van Renate Rubinstein die in 2020 dertig jaar geleden overleed. In 2022, als zij twintig jaar dood is, zal Elk boek is een gevaar verschijnen. In deze derde en tevens laatste bloemlezing, staat het werk van schrijver en criminologe Andreas Burnier centraal.

In de zomer van 2020 maakte Palache samen met correspondenten Olaf Koens en Stefan de Vries de podcast Het Leesvirus. In maart 2021 zal er een nieuwe podcast online komen, gefaciliteerd door Dag en Nacht Media waarin Palache en Corine Koole met elkaar in gesprek gaan over taboes.