Catharina Irma Dessaur, Ronnie van Dijk, Atara, Reinier of Andreas Burnier (1931-2002) heeft net zoveel namen als dat ze levens leidde. Met een ongekende honger naar kennis werkte de Joodse Burnier als hoogleraar criminologie in het katholieke Nijmegen en publiceerde ze als romancier, essayist en dichter. Ze schreef openhartig over homoseksualiteit en verdwaald zijn in een vrouwenlichaam, ontketende meermaals verhitte debatten over euthanasie en abortus en sprak zich autonoom en moedig uit over feminisme, discriminatie, genetische manipulatie en de relatie tussen spiritualiteit en wetenschap. Tegelijkertijd werd Burnier geteisterd door angsten die hun oorsprong vonden in de oorlogsjaren: tussen 1942 en 1945 zat ze op zestien verschillende adressen ondergedoken.
Ronit Palache over dit boek:
Met de inleidingen en selecties van het werk van Ischa Meijer, Renate Rubinstein en nu ook Andreas Burnier, hoop ik een alternatieve ‘grote drie’ te hebben kunnen presenteren aan de lezers die hen al kenden én aan een níeuwe generatie. Het oeuvre van deze drie historische, literaire én naoorlogse (qua oeuvre, niet geboortejaar) grootheden, hoort op veel manieren bij elkaar. Ik hoop dat overtuigend aan te kunnen tonen met ‘Elk boek is een gevaar’.
Privédomein nr. 322, ISBN 978 90 295 4436 8, 400 pagina’s, september 2022, €29,99
Jessie
27 oktober 2023 at 00:01
Ben heel benieuwd. Mijn favoriete schrijfster in mijn studietijd. Was toen echt baanbrekend, het enige werk naast Anna Blaman over lesbische dames. Er was wel meer naar deze waren geweldig. Ik ben op zoek naar je historisch perspectief over Israël, maar kan het niet meer vinden. Gr Jessie de Wind.