Journalist & Publicist
42g114wjzj6w Jr 31 01 23 36034mdb23 2

Interview over de Joodse Raad-serie

Naar aanleiding van de door Roos Ouwenhand geschreven televisieserie over de Joodse Raad ga ik 11 april voor Crescas in gesprek met Hans Knoop, auteur van het boek over de Joodse Raad waarop de serie grotendeels gebaseerd is, en Alain de Levita, producent van de serie.

Uit geen ander land in West-Europa werden tijdens de bezettingsjaren zoveel joden weggevoerd als uit Nederland. In deze vijfdelige serie worden de onmogelijke dilemma’s waarmee de leden van deze Raad werden geconfronteerd in beeld gebracht met rollen voor Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx.

Mijn eigen overgrootvader, Jehuda Lion Palache, maakte ook deel uit van deze Joodse Raad. Vooral het lezen van het boek van historicus Bart van der Boom, De politiek van het kleinste kwaad,  heeft mijn aanvankelijke ideeën en oordelen over deze Amsterdamse notabelen beïnvloed. In het boek maakt hij uitsluitend gebruik van bronnen tijdens de bezettingsperiode en houdt hij zich verre van de veroordeling die op basis van latere kennis met name de voorzitters van de Raad ten deel viel.

Voor kaartjes voor dit programma kun je je aanmelden via de website van Crescas of deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *