Antisemitisme is het eerste deel van Hannah Arendts driedelige studie naar de filosofische oorsprong van het totalitarisme. Naar aanleiding van de eerste Nederlandse vertaling van deze klassieke analyse buigen wij ons over Arendts studie naar antisemitisme, onderzoeken we haar begrippenapparaat, en bekijken welke (politieke) inzet dit werk heeft gehad en hoe het tot onze eigen tijd spreekt. Ter gelegenheid van de verschijning van Antisemitisme ging ik in gesprek met schrijver Arnon Grunberg, jurist en letterkundige en politiek filosofen Marieke Borren en Yolande Jansen. De organisatie van de avond lag in handen van Uitgeverij Boom, Spui 25 en de Nederlandse Boekengids.
Kijk het gesprek hier terug.
Dit hoofdwerk van Hannah Arendt heeft een beslissende invloed gehad op het denken over totalitaire regimes en op ons filosofische en politieke begrip van de terreur van de Holocaust. Met de opmars van autoritaire leiders en groeiende sentimenten van nationalisme en antisemitisme in onze tijd biedt Arendts werk niet alleen een historische analyse, maar vooral ook een waarschuwing voor de toekomst.
‘De politieke ontwikkelingen in de twintigste eeuw hebben het joodse volk in het centrum gebracht van een storm van gebeurtenissen: de joodse kwestie en het antisemitisme, in termen van de wereldpolitiek betrekkelijk onbelangrijke verschijnselen, werden eerst katalysatoren van de opkomst van het nazisme en de totstandkoming van het Derde Rijk, vervolgens van een wereldoorlog met een weergaloze wreedheid en ten slotte van het ontstaan van de ongehoorde misdaad van genocide in het hart van de westerse beschaving. Dit boek is een poging om te begrijpen wat op het eerste en zelfs op het tweede gezicht gewoonweg verbijsterend leek.’
Erik Fokke
18 oktober 2021 at 23:03
Het was een tijdje stil op je website. Fijn om dit bericht te lezen over deze belangwekkende publicatie. Wanneer worden de volgende twee delen uitgebracht?