Symposium ‘De Casus Spinoza’

De Rode Hoed, Amsterdam, zondag 6 december 2015

In samenwerking met de UvA, Hebreeuws en Joodse studies, en Ronit Palache organiseerde Crescas het symposium ‘De Casus Spinoza’. De belangstelling was overweldigend. Met 450 bezoekers was De Rode Hoed tot de nok toe gevuld. De ‘line up’, met sprekers als Jonathan Israel, Yosef Kaplan, Nathan Lopes Cardozo, Steven Nadler, Ronit Palache, Piet Steenbakkers en Pinchas Toledano, was dan ook indrukwekkend. Het originele handschrift met de Portugese tekst van de cherem (ban) op Spinoza was naar De Rode Hoed gebracht (bruikleen van het Stadsarchief Amsterdam) en werd gelezen door Benjamin Moser. Emile Schrijver gaf hierbij een inleiding en droeg de Engelse vertaling van de ban voor. De dag werd gemodereerd door Irene Zwiep.

Alle lezingen én de afsluitende paneldiscussie zijn op video vastgelegd. Maak onderstaand uw keuze. Als u alle tien filmpjes bekijkt, woont u het hele symposium alsnog óf opnieuw bij.

Irene Zwiep
opening

Ronit Palache
Why you are here

Pinchas Toledano
The herem in Halachah

Steven Nadler
The reason for the herem

Yosef Kaplan
The social function of the herem

Jonathan Israel
Spinoza’s Rebellion against religious authority

Piet Steenbakkers
Spinoza Excommunicate: An Uneasy Legacy

Emile Schrijver & Benjamin Moser
The original handwriting with the Portuguese text of the ban on Spinoza

Nathan Lopes Cardozo
For God’s Sake, Lift the Ban on Spinoza

Panel discussion
Led by professor Irene Zwiep, in the panel: professor Paul Cliteur, professor Jonathan Israel, professor Yosef Kaplan, rabbi Nathan Lopes Cardozo, professor Steven Nadler, professor Herman Philipse and professor Piet Steenbakkers