Ronit Palache

M – KRONCRV

Op de dag dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd werd, staat onze uitzending volledig in het teken van vrijheid. Presentator Rivkah op het Veld, schrijver en journalist Ronit Palache, schrijver Maurits de Bruijn en dichter Ellen Deckwitz zijn allemaal derde generaties overlevenden van een oorlog die nog elke dag een rol speelt in hun leven. Alle vier zijn ze op zoek geweest naar de sporen die de oorlog heeft nagelaten bij hun familie en bij hen persoonlijk. Op welke manier beleven zij bevrijdingsdag en wat betekent vrijheid voor hen?

De hele uitzending is hier terug te kijken.

Het Leesvirus 4 – Jazz, peren en apen

In deze aflevering gaat het over jazz in Bretagne, over een perenveld in Georgië en over de emotionele overeenkomsten tussen mensen en dieren. En vice versa. Ronit Palache, Olaf Koens en Stefan de Vries bespreken: – ‘De Nacht’ van Christian Gailly, over de passie voor muziek, de verleidingen van de drank en de magie van de liefde – ‘Mama’s laatste omhelzing’ van primatoloog Frans de Waal, over het rijke emotionele leven van dieren – ‘Het Perenveld’ van Nana Ekvtimishvili is een overrompelende roman over een bijna vergeten uithoek van Europa, Georgië, in de wilde jaren negentig

 

Het Leesvirus 3

Het Leesvirus 3 – Vier boeken en een taart

Het Leesvirus afl. 2

In deze aflevering praten we over vriendschap en liefde met Olaf en Ronit. Zij kozen de boeken ‘Aantekeningen bij het verplaatsen van obelisken’ van Arjen van Veelen en ‘Het Jachtgeweer’ van Yasushi Inoue. En Stefan breekt een lans voor stripboeken met de reeks Blake & Mortimer.

 

Het Leesvirus afl. 1

 

In de eerste aflevering bespreken Olaf Koens, Stefan de Vries en Ronit Palache drie boeken waarbij ontsnappingen en omzwervingen centraal staan. Dat is een beetje een toeval, maar misschien dat we onbewust toch uit de lockdown willen, weer willen reizen en nieuwe werelden ontdekken. Allemaal dingen die door de quarantaine voorlopig onmogelijk zijn.

– Reis naar het einde van de nacht, van Louis-Ferdinand Céline
– Onorthodox van Deborah Feldman
– De monnik van Mokka van Dave Eggers

VPRO – Nooit meer slapen

Ronit Palache schreef voor Elsevier, was werkzaam in de literaire wereld en publiceerde in 2016 het boek Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu. Tegenwoordig werkt ze als freelancejournalist voor o.a. Op1, Algemeen Dagblad en Vrij Nederland. Ook stelde ze het deze week verschenen boek Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan samen, waarin ze aan de hand van het werk van Ischa Meijer (1943-1995) laat zien hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit: als interviewer, recensent, schrijver en columnist. Pieter van der Wielen spreekt met Ronit Palache.

Hallo wereld.

Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Bewerk of verwijder het, start dan met schrijven!