Journalist & Publicist
VPRO Boeken

VPRO Boeken

Ontroerende OnzinVoor de meeste Nederlandse joden in dit boek speelt God een kleine rol. Toch zijn ze allemaal joods. Maar wat dat dan is? Erbij horen, herkenning voelen, samenklitten, strijd leveren, het delen van een zwaar verleden, maar ook de humor, het intellectualisme en de verbondenheid met Israël.

Het Nederlandse jodendom wordt ook getypeerd door verscheurdheid tussen vroom en vrij, ruzietjes, regeltjes, discussies over wie er wel joods is en wie niet, angst, wantrouwen en antisemitisme. Een onverdeeld positieve aangelegenheid is het jodendom voor vrijwel niemand in dit boek. Toch voelt iedereen zich joods, is vluchten voor dat gegeven slechts bij hoge uitzondering mogelijk. Wat bindt de joden in Nederland? Wie zijn zij en welke toekomst hebben ze?

In VPRO Boeken praat presentator Jeroen van Kan met journaliste/auteur Ronit Palache (1984) over Ontroerende onzin. De Joodse identiteit in het Nederland van nu. Ook te gast is Eva Rovers (1978). Zij schreef Boud – Het verzameld leven van Boudewijn Büch. Kijk de uitzending hier terug:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *