Journalist & Publicist
Max Nieuwsweekend

Max Nieuwsweekend

Zaterdag 17 september was ik te gast bij  het onvolprezen Nieuwsweekend van omroep Max. Met presentatoren Mieke van der Weij en Charles Groenhuijsen sprak ik over Andreas Burnier en de bloemlezing die ik samenstelde van haar werk in Elk boek is een gevaar.

Luister de hele uitzending hieronder terug:

Comments (1):

 1. Riet Hautvast

  Riet Hautvast

  20 september 2022 at 01:11

  Eind jaren ‘70 volgde ik doctoraalcolleges bij professor Catharina Irma Dessaur, las de boeken van haar als Andreas Burnier, en volgde al haar publicaties in die tijd op de voet. Een tijd met problemen rond Buikhuizen, Aantjes, abortus, euthanasie, en vooral het denken in ‘statische dichotomieën’ in plaats van ‘dynamische polariteiten’ zoals ze ons in haar colleges leerde. Ze was belangrijk voor mijn intellectuele vorming. En ik denk in deze tijd nog veel aan haar wijze lessen. Wat had deze visionaire vrouw een vooruitziende blik.
  Ze kende ook nogal wat tegenstanders. Zo fulmineerde Maarten ‘t Hart tegen haar opvattingen in een aantal artikelen in NRC nav haar toen net verschenen boek ‘De Zwembadmentaliteit’. Ik wilde haar colleges al volgen toen ik in 1973 in Nijmegen mijn sociologie studie begon. Ze werd rond die tijd benoemd als hoogleraar. En ik keek ernaar uit om bij een erudiete en veelzijdig ontwikkelde vrouw te studeren. Ze stond te boek als radicaal feministe (oa samen met de inmiddels emeritus hoogleraar Maaike Meijer), en ik verwachtte een brutale en extraverte strijdbare vrouw … Ze was het tegendeel, had een prachtig sonore stem en kwam op mij soms over als verlegen. Ze formuleerde zorgvuldig, en gaf ons studenten vaak ‘moederlijke’ aanwijzingen en raad. Ik ben nooit een hoogleraar tegengekomen die mij zozeer aansprak en inspireerde als zij. Al vroeg ik me af of haar zoon Dominique en dochter Ingeborg blij waren met zo’n moeder. Ik koop het boek en ga het lezen!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *